Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Bykrogen – mycket, mycket mer än mat…

Av Björn Solfors, 16 januari 2016

Efter tjugo år som säljare skulle ett övergivet ruckel i Österslöv förverkliga Richard Nilssons krogdröm. Med offensiva hotell- och konferenssatsningar lockar Bykrogen nu storföretagen ut på landet.

Den senaste idén – en matglad ledarskapsutbildning – har dessutom fått det egna resultatet att skjuta mot höjden.

 

Med en dryg mil till Kristianstad är kanske inte kommunikationerna de allra bästa. Men det finns botemedel. Men en ständig tillströmning av nya grepp och idéer har krögaren och matentreprenören Richard Nilsson, bokstavligen, satt lilla Österslöv på den nationella krog- och hotellkartan.

Richard Nilsson, ägare och grundare Bykrogen i Österslöv. Foto: Björn Solfors

Richard Nilsson, ägare och grundare Bykrogen i Österslöv. Foto: Björn Solfors

”Hade det här bara varit en krog hade jag inte funnits kvar här. Så är det. Det är inte på maten vi tjänar pengarna”, säger han.

Det är egentligen på andra sidan gatan, i den stora kontorsbyggnaden mitt emot, som allting började. Richard Nilssons bror äger nämligen Värmebaronen i Österslöv och det var efter broderns tjat som Richard Nilsson till slut tackade ja till en säljartjänst – och blev kvar i 20 år. Men drömmen om en egen krog gav inte med sig. Mitt emot företagets lokaler såg byborna och kollegorna en gammal övergiven stärkelsefabrik stå och förfalla. Richard Nilsson såg något helt annat.

”Jag lade in en miljon av egna pengar, lånade resten på banken och renoverade upp huset till en bykrog 1999. Alla undrade vad jag sysslade med. Men jag trodde på det.”

Vad var det du trodde på?

”Mig själv, om jag ska vara ärlig. Jag har rest mycket och bott på många fina hotell, och bemötandet där är ofta uselt. Här tar jag varje gäst i hand och hälsar dem välkomna. Idén är att ha service och kvalitet rakt igenom med rejäl mat från trakten”, säger han.

Matgästerna strömmade till från början och krogen rekommenderas fortfarande av ansedda ”White Guide”. Men trots framgången insåg Richard Nilsson att han hade varit naiv.

”Jag hade för lite kunskap och trodde i min enfald att det skulle vara enklare att tjäna pengar i krogbranschen. Min revisor tyckte att jag skulle vara jättenöjd med vårt resultat. Men det var jag inte”, säger han.

Han såg tidigt att lönsamheten fanns i de där sex hotellrummen han byggt mest av en slump. Hotellet byggdes därför ut och efter att ha köpt även det intilliggande huset och ett gammalt snickeri finns här nu totalt 26 rum. Satsningarna förde med sig nya möjligheter – och nya affärsidéer. Richard Nilsson startade redan 2008 ett första matlagningskök, då ett helt nytt koncept där företagsgrupper och kompisgäng kommer för att laga sin egen mat ihop tillsammans med en kock. Sedan dess har Bykrogens omsättning mer än fördubblats.

”Vi har i dag två matlagningskök som tar emot gäster 5-6 dagar i veckan. Det är helt fantastiskt. I matlagningsköket omsätter en kock 30 000 kronor på femton personer. Ska jag omsätta 30 000 kronor i restaurangen är vi fem eller sex personer som jobbar. Det är personalkostnaderna som äter upp marginalerna på maten”, säger han.

I augusti i fjol sjösattes nästa stora nyhet, under namnet ”Ledarna på Bykrogen”, tillsammans med två tunga aktörer från helt andra branscher. Ulf Kvist är regionöverläkare med förbundsläkarkompetent inom idrottsmedicin och har, bland annat som tidigare sjukhuschef vid CSK i Kristianstad, en lång erfarenhet av ledarskap. Dessutom har han varit landslagsläkare i fotboll. Sigge Nilsen har arbetat som operativ chef i 25 år, varav 18 år som vd inom olika branscher, och är bland annat känd som tidigare Sverigechef på Bong.

”Sigge var här på bykrogen för att hålla en konferens för några år sedan. Vi började prata om det här med ledarskap och affärer och till slut föddes en idé att göra något ihop”, säger Richard Nilsson.

Men först fick Richard Nilsson själv god nytta av samtalen med Sigge Nilsen.

”I början förstod jag inte alls vad han pratade om, men han har lärt mig enormt mycket. Tack vare honom har jag gått från ett väldigt dåligt resultat till ett kanonresultat. Tidigare höll jag på med en massa olika saker, men glömde bort kärnverksamheten. Vi har gjort en riktig affärskarta, så att alla i personalen vet åt vilket håll vi är på väg och vilka ambitioner och vilken värdegrund vi har. Vi har också blivit bättre på att räkna på offerter och vågar säga nej när vi inte tjänar några pengar”, säger han och fortsätter:

”Jag har också blivit en bättre ledare och chef. Jag är bättre på att lyssna och har blivit lugnare. Innan tände jag direkt på alla cylindrer så fort något hände .”

Nu vill han att fler företagsägare ska få samma aha-upplevelse. Trions gemensamma satsning vänder sig just till ägarledda företag i regionen, där ägare från helt olika branscher träffas ett antal gånger för utbildning och nätverkande. Och, förstås, mycket matlagning.

Richard Nilsson, ägare och grundare Bykrogen i Österslöv. Foto: Björn Solfors

Richard Nilsson, ägare och grundare Bykrogen i Österslöv. Foto: Björn Solfors

”Dagarna består av föreläsningar och samtal om ledarskap och vi tar också in externa föredragshållare. Nu kommer exempelvis Jan Boris Möller hit. På kvällarna samlas alla i matlagningsköket för att laga kvällens middag tillsammans med en kock. De ska vara både bättre ledare och bättre matlagare när de åker härifrån.”

Paketet består av totalt sex tematräffar under året, där varje träff pågår under ett dygn, och hittills har deltagarna handplockats för att få vara med. Efterfrågan har varit stor.

”Även om de verkar i helt olika branscher står många inför samma problem. Den här typen av nätverk är ett bra stöd i en chefs vardag.”

Bykrogen har samtidigt fortsatt att ta marknadsandelar på den tuffa konferensmarknaden och efter en lyckad höst – och fullsatta julbord – har även 2016 inletts med högtryck på konferenssidan. Omsättningen har nu klättrat till över 12 Mkr, med vinstnivåer som även Richard Nilsson börjar bli nöjd med. Men förändringsviljan är intakt. Efter att ha spenderat närmare en miljon kronor om året i radioreklam och rikstäckande annonser, sänks nu reklamkontot med närmare 80 procent.

”Vi har lagt väldigt mycket på marknadsföring, men jag tror inte att vi kan annonsera oss till fler gäster nu. Vi har byggt vårt varumärke och skapt oss ett namn. Istället ska vi satsa mer på direktflöräsljning, med en säljare som ringer upp kunder och följer upp de besök vi har.”

Utanför fönstret ser Richard Nilsson dagligen flaggorna på broderns företag Värmebaronen. Men han ångrar inte sitt djärva karriärbyte – även om han har förändrats mycket som företagare genom åren.

”Jag hade ingen som helst längtan efter att bli egenföretagare i början, det var maten och kroglivet som lockade mig. I dag är det precis tvärtom. Nu är det entreprenörskapet, lusten att få företaget att utvecklas och bli mer lönsamt, som driver mig.”

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?