Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Ditt liv är ett mästerverk, upptäck det!

Av Anders Haglund, 17 februari 2016

Denna vecka funderar jag över varför det ibland är sådant glapp mellan vad vi vet är rätt och hur vi beter oss. Hoppas att du kan se något som är nytt för dig och upptäcka var verklig förändring kommer från …

Skulle tro att du, liksom jag och de andra drygt 7 miljarderna människor på planeten, vill lämna världen lite bättre än du fann den. Jag påstår det trots att vi alla sett att vissa av oss verkar välja att förstöra, kriga, slåss, nedvärdera folk på internet och rent allmänt vara taskiga mot varandra. För det är min övertygelse att vem som helst som ser på djupet att det är möjligt hellre skulle välja att göra en positiv skillnad.

Ingen vaknar på morgonen och tänker att idag är dagen när jag ska få alla på kontoret irriterade. Lika lite som något barn vaknar och tänker att nu jäklar ska jag rycka i mammas och pappas känslomässiga strängar till det bästa av min förmåga och göra dagen extra tuff för dem. Nej, vi har alla det som minst ett litet hopp om att idag ska vara dagen när allt flyter. När allt funkar och vi får må bra, skratta och ha roligt.

Så vad är det då som, med förlov sagt, skiter sig på vägen dit? Eftersom så få dagar verkar bli som vi trots allt hoppas är det ju en legitim fråga att ställa. Hur kan vår önskan om att vara kärleksfulla mot vår partner degenerera till skrik, talande tystnad och mördande blickar så snart de inte beter sig på ett enligt oss passande sätt?

Business women fighting over the boss attention

Business women fighting over the boss attention

Som personlig coach, föreläsare, make, pappa och medmänniska är det här en källa ständig fascination (eller när jag är ur mental balans frustration ;-). Det är också ett av skälen till att jag alltid har jobb. För tar vi en titt bakom kulisserna på varför det här är så vanligt så är orsaken klar: De flesta förstår inte ett antal grundläggande sanningar om hur mänsklig psykologi eller världen omkring dem fungerar. En okunskap som gör det så mycket jobbigare att leva än det behöver vara.

Därför ser jag det som mitt främsta uppdrag att på denna nivå utbilda, inspirera och göra skillnad för mina coachingklienter, professionella idrottare, företagsledare, veckobrevsläsare och övriga där jag har möjlighet att påverka. Utan denna förståelse faller allt annat platt. Inte lätt att se till en början då vi tror att vi redan vet och missar hur genuint nytt det här är.

Den första och största av dem är varifrån vår upplevelse av livet kommer ifrån. De allra flesta kan svära på att deras situation och omständigheter har åtminstone något att göra med hur de mår. Detta trots att vetenskapliga experiment klart visat att hela vår upplevelse kommer från våra tankar. Att inte förstå det ställer till det för oss på alla plan.

För vi skyller då till exempel våra känslor på vår partner och det känns helt oemotståndligt vettigt att tala om för dem hur de påverkar oss och hur de måste ändra sig så att vi kan må bra igen. Eller tro att känslan av stress är ett tecken på hur vi absolut inte har tid att vara lugna och hur allt annat än upprivenhet är ett tecken på att man inte bryr sig det minsta om hur det går.

Att inte förstå det kan även snabbt få oss att tro att viss stress och oro ändå är av godo. Att ett huvud fyllt av tankar kan hålla oss trygga. För många verkar tro att stress och oro har magiska krafter och om man bara tänker tillräckligt mycket på det man inte vill ska hända så kan det inte hända. Om jag bara oroar mig över svåra sjukdomar tillräckligt så får jag dem inte. Om jag håller mig konstant bekymrad över mina barn så klarar de sig bättre i livet. Som minst tror nog de flesta att chanserna i varje fall går ner för att elände ska drabba oss.

Vi håller kvar vi den villfarelsen trots överväldigande bevis för att det funkar precis tvärtom. Att när vi har lite mindre som pågår mellan öronen eller tar det med en rejäl nypa salt så mår vi inte bara bättre – vi presterar även bättre i alla sammanhang. Vi behandlar andra med större respekt, är naturligt vänligare och vårt immunförsvar är starkare.

Kan till och med gå så långt som till att säga att om det inte vore för allt det vi tror vi måste oroa oss över, stressa upp oss över och hålla i åtanke så hade vi haft rejält många fler dagar som bara flyter på. Dagar där vi gör så mycket vi kan av den positiva skillnad vi alla vill göra. Jag gläds hur som helst av tanken att kanske är inspirerad till att ha ett antal fler av dem den här veckan…

Fortsätter denna vecka med samma författare. Detta då denna bok verkligen innehåller något av ovärderlig kunskap för alla. Kommunikation, ledarskap, föräldraskap eller förhållande till dig själv? Check! Bara gör dig själv den största av tjänster och läs den…

Nuggets of Wisdom
av Elsie Spittle

nuggets of wisdom

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?