Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Kritiska val?

Av Anders Haglund, 3 mars 2016

Det är ett evigt väljande här i livet. Vilka kläder ska man ha på sig? Vilken skola är bäst? Vad ska jag jobba med? Vad ska man äta? Vilken film? Vilken är den tillförlitligaste informationen på internet? Ska jag fråga chans? Skaffa barn? Var ska vi bo? Åka på semester? Räcka upp handen och fråga eller sitta tyst?

Puh! Bara att ta sig igenom några få av alla de frågor som susar genom huvudet på oss alla kan göra vem som helst lite spak. Lösningen kan ju verka vara att vi nu kan prisjämföra, bakgrundskolla och faktachecka med ett par tangenttryckningar. Men sanningen är att dessa moderna världens bekvämligheter snarare gör det lätt att hamna som en åsna mellan, inte bara två, utan tusentals hötappar.

För att inte tala om hur kritiska vi har en tendens att bli. Bra nog är det nästan ingen som gillar längre. Det ska vara perfekt. Den perfekta produkten, personen, hemmet till det perfekta priset vid den perfekta tidpunkten. Allt annat innebär att man har nöjt sig och vara nöjd verkar vara det sista någon tror att man ska vara om man ska leva det perfekta livet 2016.

Det konstigaste av allt är väl hur få som överhuvudtaget ser det här synsättet som ett problem. Att det bara är superbt och ett tecken på att man har en hög standard att man inte är nöjd och man kan avpollettera möjliga partners, jobb, vinflaskor och alltför sträva cashmere tröjor i allt snabbare takt. Helst innan man ens provat och spara värdefull tid för att man har sån koll på läget. Allt så att man snabbare kan komma till perfektionen utan att fastna i vad vi tror är nöjdhetens mediokra träsk.

Vad vi missar i jakten på att nå till den topp av lycka vi suktar efter är att våra ansträngningar då leder till att vi knappt ens ser någon mening med att börja om det inte är perfekt från början. Vi målar så sakteliga istället in oss i ett litet skärseldshörn av cynism, uttråkning och fördomar. Där vi går omkring så rädda för att det perfekta livet ska passera utan att stanna till hos oss att vi missar att det redan pågår ”live” här och nu.

Den känslan av rädsla, stress och oro är inget som någon av oss vill ha, men som vi ändå håller hårt om för att vi tror den räddar oss från att bli lurade på en bra ”deal” i livet. Lurade till att alltför lättroat gå genom livet och mysa i onödan. Lurade att inte ta tag i saker och göra det som behövs. Men sanningen är ju att vi innerst inne vet vad som är rätt och får allt bättre får kontakt med denna vår inre visdom om vi släpper på vårt kritiska tänkande.

Faktum är att vi skulle få så mycket mer gjort om det inte vore för vår idé om att ha en hög standard. För du behöver inte ha en lista med karaktärsdrag du inte kan stå ut med hos en person för att veta om du vill gå på en dejt till eller ej. Behöver inte veta om det snart kommer en ännu bättre telefon för att veta om du är nöjd med den du håller i handen.

Minst av allt behöver du ha ett perfekt liv för att kunna njuta av det. För njutning och tillfredsställelse kommer inte av ett perfekt liv. De kommer inifrån dig. Allt som står mellan dig och den känslan är det kritiska tänkande du trott dig behöva för att komma dit. Att inse det hjälper dig att släppa det analytiska taget om det tankeflöde som vi alla blivit uppfostrade att annars ta på största möjliga allvar.

Med den förståelsen gör du nöjt bättre val utan att behöva idissla samma valmöjligheter om och om igen. Det ger en fräsch titt på ögonblicket och mentalt utrymme för livet att komma in och ditt inbyggda bondförnuft att få spelrum. Ett faktum som verkar vara ett äkta moment 22 fram tills dess att du slutar att kritiskt bedöma det och en underbar frihet så snart du ser det.

businessman lost in field using a map

businessman lost in field using a map

Veckans citat :
”Vad helst du kan göra eller drömmer att du kan göra, påbörja det. Oräddhet för med sig genialitet, kraft och magi. Gör det nu.”

– Johann Wolfgang von Goethe

Veckans boktips:
Invisible Power
av Ken Manning, Robin Charbit
och Sandra Krot

Invisible-Power-Insight-Principles-at-Work

Det här den bästa ledarskapsbok jag har läst. Skälet till det är att författarna tar en titt bakom skynket på vad som verkligen driver allt mänskligt beteende. Praktiska exempel på hur man vänder en negativ trend, får människor att komma överens och hur man hittar kreativitet att lösa vilka utmaningar man än står inför. Kort sagt allt som behövs både för framgångsrikt företagande och ett framgångsrikt liv.

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?