Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Bondens Skafferi

Av Björn Solfors, 10 mars 2016

Bondens Skafferi, Åhus. Honung från lokala producenter i Skåne väntar på leverans. Foto Björn Solfors

Jakten efter lokalproducerad mat med högsta kvalitet fick Andreas Lindberg att lämna restaurangköket. Istället föddes ett nytt liv som entreprenör.

Efter en snabbväxande smakstart för grossisten Bondens Skafferi tas nu nästa stora kliv ut i Sverige.

Man växer med bra kompisar. Det gäller företag också.

I oktober 2008 hade Andreas Lindberg, då 27 år gammal, köpt en liten kylbil för att bli den saknade länken mellan lokalproducenter och kvalitetskrogar. Han hämtade särskilt utvalda produkter på gårdarna i Skåne och levererade till restaurangerna utefter en ständigt växande ruttslinga.

Som framgångsrik kock, bland annat med VM-meriter i Luxemburg, var kontaktnätet stort och intresset på marknaden gjorde att det lilla lagret hemma i garaget snart blivit överfullt. Men hur växer man som liten enmansföretagare utan en massa pengar i bankvalvet?

I Tollarp, hos entreprenörskompisen Larssons Chark, fanns lösningen.

”Jag kunde lagra mina grejer där gratis hur länge som helst. Hade jag stått med enorma lagerhyror i början hade det inte gått. Jag köpte till fler och fler kylcontainrar och ställde där. Det var lite hippiestuk över det hea, men det fungerade bra”, säger Andreas Lindberg med ett leende.

Även andra entreprenörer, som Nöbbelövs Ekologiska Gård (nuvarande Nöbbelövs Mjölk), hjälpte till med att hushålla små lager åt det växande företaget. För fyra år sedan togs dock det stora klivet in i de tidigare slaktarlokalerna mitt i Åhus, där bland annat Pelles Pizza huserat.

”När vi satte in våra grejer i kylen här så ekade det. Det var ett jättesteg för oss.”

Bondens Skafferi, Åhus. Drycker med ingefära från lokala producenter i Skåne väntar på leverans. Foto Björn Solfors Bondens Skafferi, Åhus. Drycker med ingefära från lokala producenter i Skåne väntar på leverans.

Men affärsidén bar som sagt frukt. Redan som kock på de österlenska krogarna i mitten av 2000-talet såg Anderas Lindberg till att omge sig av de bästa, lokalproducerade råvarorna. Ute på landet, med bönderna bokstavligen runt knuten, var det väl en sak. Men inne i de lite större städerna Malmö, Helsingborg och Kristianstad blev det knepigare. Det var också det behovet som lade grunden för affärsidén.

Bondens Skafferi, Åhus. Ofiltrerad must från lokala producenter i Skåne väntar på leverans. Foto Björn Solfors Bondens Skafferi, Åhus. Ofiltrerad must från lokala producenter i Skåne väntar på leverans.

”Plötsligt hade man några mils resa för att hämta lite tomater, en låda sallad och en säck potatis. Som kock har man inte den tiden och bönderna hinner inte heller leverera”, säger han.

I samma veva berättade en köttbonde utanför Åhus om sina svårigheter.

”Han fick sämre betalt av slakterierna för att delarna var för feta, medan vi kockar älskar det feta, välmarmorerade köttet. Hans kött var top of the line, men han fick inte ut det på marknaden.”

Var det inte nervöst att lämna kockkarriären för ett mer osäkert entreprenörsliv?

”Nej. Misslyckas man när man är 27 år gammal har man hela livet på sig att rätta till det. Världen går inte under för det.”

Bondens Skafferi, Åhus. Fett och välmarmorerat kött från lokala producenter i Skåne väntar på leverans. Foto Björn Solfors Bondens Skafferi, Åhus. Fett och välmarmorerat kött från lokala producenter i Skåne väntar på leverans.

Bondens Skafferi föddes med perfekt tajming. Tv-kockarna pratade ivrigt om närproducerat och matkonsumenterna började bry sig om ursprung, djurhållningskrav och vad maten egentligen innehåller. Samhällsdebatten vaknade och 2011 ville de tre kommunerna Lund, Svalöv och Eslöv börja köpa färskt, ekologiskt kött som inte vakuumförpackats.

”Köttet måste därför produceras och levereras inom 24 timmar, och därmed försvann många av de stora aktörerna. Jag kollade med mina producenter om de kunde få fram mängden kött, jag fixade fram maskinerna som hackade, tärnade och malde. Vi vann upphandlingen.”

Bondens Skafferi, Åhus. Den tidigare kocken Andreas Lindberg, grundare och ägare. Foto Björn Solfors Bondens Skafferi, Åhus. Den tidigare kocken Andreas Lindberg, grundare och ägare.

I dag har Bondens Skafferi avtal med totalt tio kommuner och fem sjukhus, som alla kräver dagliga leveranser. Samtidigt levererar företaget till cirka 150 lunchkrogar, pubar, personalmatsalar och finare kvällsrestauranger. Bland dessa finns välrenommerade Daniel Berlin krog i Tranås, Vollmers, Sofiero Slottsrestaurang, Upper House Dining och en dag i veckan går bilen till bland annat Noma, Bror och Paté Paté i Köpenhamn.

”Vi har ett väldigt nära samarbete med våra restauranger och försöker ofta hitta specialprodukter. Det kan handla om allt från särskilda, vilda örter till extremt feta vildsvin eller en färsk schalottenlök i väldigt tidig säsong i en speciell storlek.”

Framgångsreceptet har redan från början byggt på ett antal odiskutabla beslut. Det första, och kanske viktigaste, handlar om att alltid leverera det bästa. Är rödbetorna dåliga så levereras inga rödbetor den dagen. Det andra handlar om strikt ekonomi, att från början få lönsamhet på verksamheten.

Bondens Skafferi, Åhus. Färsk svamp från lokala producenter i Skåne väntar på leverans. Foto Björn Solfors Bondens Skafferi, Åhus. Färsk svamp från lokala producenter i Skåne väntar på leverans.

”Jag jobbade från dag ett med tydliga ruttslingor. Bilen får aldrig, aldrig gå tom. Några hade försökt att göra det här före mig, men då med hjälp av olika projektpengar. Jag var tvungen att lösa det ekonomiskt och fick ibland säga nej till kunder för att klara lönsamheten.”

Av samma skäl bestämde han sig direkt för att hålla konkurrensmässiga priser.

”Jag har dyrare inköp, men behöver inte ha de gigantiska påslagen som de stora distributörerna har. Jag ska klara mig på lägre marginaler.”

Bondens Skafferi har växt med närmare 50 procent två år på raken och omsättningen 2015 landar runt 55 Mkr. Från att ha gjort precis allting själv har Andreas Lindberg tagit hjälp av en konsult för att tydligare strukturera upp företaget och de anställdas roller för att minska växtvärken. Samtidigt fortskrider expansionsplanerna. Tidigare i år föddes ett nytt dotterbolag med fokus på västkusten. Den här gången har han med sig ett antal nya delägare med bas i Alingsås.

”Vissa kanske idiotförklarar mig för att ta in fler delägare. Men det här är inget åttatimmarsjobb. För att verkligen brinna för det här och ha ett eget driv måste man också känna sig fullt delaktig. Dessutom är det bra att ha två kunniga personer som alltid är på plats där, jag kan inte vara överallt.”

Även denna gång tar ett nytt bolag form genom effektiva ruttslingor, höga producentkrav och pressade marginaler. En lokalproducerad affärsidé går i repris – kanske hela vägen till Stockholm.

Bondens Skafferi, Åhus. Den tidigare kocken Andreas Lindberg, grundare och ägare. Foto Björn Solfors Bondens Skafferi, Åhus. Den tidigare kocken Andreas Lindberg, grundare och ägare.

”Vi tittar på nya regioner framöver. I Stockholm finns fantastiska producenter, men det kräver en helt annan tankeverksamhet för att få logistiklösningen att fungera ekonomiskt.”

Mycket är förändrat för en matglad kock som plötsligt bestämde sig för att prova något nytt. Andra saker är precis som de alltid varit. Matintresset är intakt och Andreas Lindberg omger sig fortfarande med det bästa som matproducenterna kan uppbringa. På lagret i Åhus samsas de extralagrade ostarna med syrad gurkkimchi, ofiltrerad äppelmust och yoghurtbollar med chili. Just i dag sprids doften av nylevererad grönkål, brysselkål och färska svampar. En god arbetsmiljö är, som bekant, viktigt.

”Jag gillar att man lagar mat efter säsong, att man tar vara på det som finns just nu och gör det bästa tänkbara av varje råvara. När man som kock får nyskördade, krispiga och färska grönsaker som fortfarande är blöta från tvätten… det är oslagbart.”

Text och foto: Björn Solfors

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?