Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Fundamentala byggstenar

Av Anders Haglund, 16 mars 2016

Det finns nog inget som är så utmanande som att uppfostra sina barn. Det känns som att man varje dag ställs inför utmaningar som är helt nya. Inte blir det lättare av att man är så känslomässigt involverad och har tankar om hur minsta misstag kan sätta irreparabla spår i deras små känsliga själar.

Samtidigt finns det ju få saker man lär sig så mycket av som att behöva ta en fräsch titt på gamla sanningar när man ställs inför deras nyfikna ”varför det?”-attityd. För det spelar ju ingen roll hur självklart man själv tycker att det är så kommer man snabbt bli kollad om man har täckning för sina påståenden.

Här om dagen hade jag och min sexåring en diskussion om näringslära. Jag försökte förklara hur man inte enbart kan äta kolhydrater utan man behöver även proteiner. Redan när det lämnade mina läppar visste jag att det knappast skulle mötas av jublande bifall utan av det klassiska ”varför det?”. För fick han bestämma skulle allt som ens kan misstänkas innehålla en protein undvikas som pesten.

Eftersom vi hade byggt en del lego efter hans födelsedag tyckte jag att det kunde vara en bra metafor. Om inte alla bitar finns går det inte att bygga det som finns på bilden. Samma är det i kroppen. Om man inte får i sig alla olika bitar går det inte att bygga allt i kroppen. – Varför inte? Man kan ju använda två tvåor om man saknar en fyra…

lego-man-350

Hur förklarar man nu att det finns nio essentiella aminosyror som kroppen inte kan göra själv utan måste tillföras i kosten? (Fenylalanin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Metionin, Treonin, Tryptofan, Valin och Histidin för den som är intresserad). Att vitaminer och mineraler också behövs och äter man mestadels vegetariskt som vi valt så blir det lätt brister om man inte har koll på vad som finns i vad.

Lite överkurs för en sexåring och ett vokabulär som lika väl kunde vara kinesiska. Men man gör ju sitt bästa för att få dem att förstå att legobygget inte blir av lika bra kvalitet utan de rätta bitarna. Men det är inte helt lätt att göra det enkelt, men den research jag gjorde för att klara ut det hela för mig själv kommer vara superb inför kommande Optimal Hälsa seminarier.

Har du orkat följa med hit så är min egentliga poäng här att vi aldrig kan göra bättre än vi förstår. Tror man att vatten är onödigt att dricka för kaffe och läsk täcker det behovet så kommer man kanske inte vara ett under av hälsa. Eller att 1000 kcal från hamburgare och pommes frites är samma som 1000 kcal från avokado, broccoli, spenat och lax så länge man bara ”bränner bort” dem.

Samma sak gäller ju alla delar av livet. Om grundstenar som att komma överens och samarbeta med andra människor, komma över motgångar, göra sitt bästa och hålla en bra attityd saknas så kommer man av naturliga skäl ha det kämpigt i livet på samma sätt som om man har ett svagt immunsvar och inte kan förstå varför man hela tiden går och blir förkyld.

Följer vi det resonemanget hela vägen ner till minsta gemensamma nämnare så hamnar vi på samma plats för alla människor. Det vill säga att de fundamentala byggstenarna för ett bra liv för oss alla handlar om hur bra vi förstår hur livet funkar och hur bra vi förstår vad som pågår i våra egna sinnen. För vi bygger alla vår upplevelse av livet på samma sätt via våra tankar och vårt medvetande.

Ju bättre koll vi har på det desto bättre kan vi svara på att allt som livet erbjuder och utmanar oss med. Det är som en allt stabilare platta som vi alla har i grunden till alla våra legobyggen i livet. Som tur är kan dessa grunder läras ut och fås på plats oavsett tidigare bakgrund och hur lång tid som gått. Vilka legobitar skulle göra störst skillnad för dig att förstå på djupet och få på plats?

Veckans citat:

”Tankens natur är sådan att inget är mer kraftfullt än en tanke du tar på allvar, och inget mer kraftlöst än en tanke som du inte tar på allvar.

– Anders Haglund

 

Veckans boktips:

magic-of-reality

Running with the Kenyans
av Richard Dawkins

Det här är nog den bästa och mest njutbara förklaring av vetenskap jag har läst. Dawkins har tyvärr blivit mest känd som en något fanatisk religionskritiker vilket överskuggat det faktum att han är en av vår tids skarpaste vetenskapliga hjärnor. Aldrig har väl en vetenskaplig text som kan förändra livet varit bättre skriven och lättare att läsa. Svaren på frågor som ”Hur blev universum till?”och ”Varför finns det så många språk egentligen?” och annat matnyttigt lämnar dig med en närmast spirituell känsla av vetenskaplig vördnad. Behöver inte hitta på när världen är så fantastisk som den är. Så gör dig själv den största av tjänster och läs den här boken …

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?