Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Uppgraderat lyssnande

Av Anders Haglund, 23 mars 2016

Har du någon gång hört uttrycket ”naturen har gett oss en mun och två öron för att vi ska lyssna mer än vi talar”? Skulle tro att de flesta i varje fall har kommit kontakt med någon version av det. I varje fall något med samma andemening. Oftast utan att veta att det myntades av stoicismens grundare Zenon. Kanske har det dessutom ironiskt nog gått in i ena örat och ut genom det andra.

Vilket är synd därför att lyssnande är den i mitt tycke alltför ofta förbisedda hemligheten bakom verkligt effektiv kommunikation. Hur bra vi är på det spelar en långt mycket större roll i våra liv än vad vi kanske insett. Inte nog med att människor som är duktiga på att lyssna på andra är omtyckta, de är drar även fram det bästa ur den som talar. För att inte tala om den som lyssnar bra tar bort sitt fokus från sig själv och upptäcker att deras eget humör då lyfter.

Märk dock att jag här inte pratar om den allmänt vedertagna definitionen av lyssnande. Enligt den har du lyssnat bra om du kan återberätta vad talaren sagt. Eller att du kan komma med ett eget exempel som visar att du har tagit till dig det de sagt. Att du intellektuellt förstår. En omskrivning för att du har lyckats ta det de säger och passa in det i det du redan vet så att du kan lämna konversationen styrkt i vad du redan tyckte. Som du förstår kommer inget nytt ur det.

Vad jag pratar om här är diametralt motsatt. Att lyssna utan någon agenda. Det vill säga att lyssna utan att tänka på vad du ska svara. Utan att bedöma det de säger som rätt, fel, dumt, smart, passande, opassande etc. Att istället utan ställningstagande vara fascinerad av vad de försöker kommunicera och hur de kommit fram till det. Den typen av lyssnande har en djupgående effekt på talaren.

listening-with-big-ears-350_h00KqGX

 

Vet inte om du redan här förstår HUR annorlunda detta är mot allt vi fått lära oss om lyssnande, men om du gör så är det förmodligen lika omvälvande för dig som det var för mig när jag började nysta i det. Själva idén att lyssna efter vad en person verkligen menar snarare än på mina egna tankar om vad jag tycker om det som sägs, och huruvida jag håller med eller ej, var hur som helst stort för mig.

Plötsligt blir jag mer berörd oavsett vad som sägs för jag hör allas vår gemensamma mänsklighet där bakom. Det blir då tydligt att även de för oss till synes konstigaste resonemang har goda intentioner i botten. Det enda som är i vägen för att se det är dina egna tankar om det som sägs. Utan dem i vägen kan man bokstavligen höra ”samma gamla historia” men med helt andra och mer förstående öron.

Att jag anser att den här förståelsen är så viktig är att alla dina relationer, såväl privat som på jobbet, förbättras markant när du lyssnar för att hitta gemensam mänsklig mark att starta från. Från den känslan av respekt och öppenhet blir det möjligt för helt nya insikter för båda parter. För du har säkert också märkt att vi människor generellt är bekvämare när vi inte känner sig bedömda. Vi börjar då alla prata från hjärtat istället för via ingrodda mönster, egoplattityder vilket ger vårt bästa jag en bättre möjlighet att skina igenom.

För i samma stund som du istället visar att du är oense och inte håller med i det som sägs kommer personen stänga ner hjärtat och rusa upp i huvudet för att intellektuellt börja argumentera. All känsla av närhet, ömsesidig respekt försvinner som genom ett trollslag. Utifrån två huvuden fyllda med personliga tankar och medföljande känslor som man skyller på motparten blir sedan allt jobbigt. Alla argumenterar för sin ståndpunkt och upplever andra som upprepande, tråkiga, stela och svåra att ha att göra med. Nyfikenhet, humor och flexibilitet flyger ut genom fönstret. Då sker ingen inlärning och alla inblandande går enbart därifrån med vad de kom in med plus lite ytterligare misstro till sin omgivning.

Inte helt enkelt att beskriva i en kort text vad jag menar, men vad jag vill få fram här är att ditt sätt att lyssna har en stor påverkan på alla du pratar med, inklusive dig själv. Nyckeln är att leta efter värdet i det andra säger som en guldgrävare letar efter guldkorn bland ton av grus och sten. Att helt enkelt hitta det ni håller med varandra om först och på det mänskliga grundplanet går det alltid att hitta.

Utifrån den känslan av respekt flödar nya idéer och vad som helst kan lösas. Varje gång jag själv lyckas lyssna på det här djupare sättet märker jag att varje möte berikar min upplevelse på något vis. Har du lyssnat bakom dina egna tankar om det du läst här så är jag övertygad om att du gör samma härliga upptäckt…

Veckans boktips:

how-to-talk-so-kids-listen

 

How to Talk so Kids Will Listen & Listen so Kids Will Talkn
av Adele Faber & Elaine Mazlish

Det är en veritabel djungel av böcker där ute som handlar om barnuppfostran. En del bra de flesta generellt tips som flyger ut genom ena örat så snart irritationen stiger. Den här är dock inte bara bra för barn utan ger superba insikter även för handhavande av medarbetare och andra vuxna. Så läs om du vill göra skillnad för människor oavsett storlek och ålder … …

Veckans citat:

” Du behöver inte lämna ditt rum. Förbli sittande vid ditt bord och lyssna. Lyssna inte ens utan bara vänta. Vänta inte ens, var bara still i din ensamhet. Världen kommer villigt att erbjuda sig själv till dig för att låta sin hemligheter avtäckas. Den har inget val. Den kommer extatiskt rulla runt vid dina fötter.

– Franz Kafka

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?