Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Handbollssegrar och eufori

Av Jörgen Hansson, 23 april 2016

Gamla yif

Under den rysligt spännande tredje kvartsfinalen i Svenska Mästerskapen, samlade vi ett gäng hjältar från förr. Spelare och ledare som var med och vann vårt första SM-guld, elva av dom hade möjlighet att komma. När vi nu precis fått uppleva hur fantastiskt det var att vinna en match som tar oss till semifinal, kan man bara undra hur det kändes för publiken när våra hjältar vann guldet år 1976? Det måste varit en euforisk känsla. Vartenda hjärta hos våra supportrar måste bankat och bultat som aldrig förr.

Eufori – vad är det för dig? Jag minns tillbaka till låten Euphoria som Loreen vann hela Eurovision Song Contest med 2012. Vi var nog många svenskar som reste oss från TV-soffan och vrålade av glädje. Nackhåren reste sig och Gunde Svan fick sin beryktade ståpäls. Enligt ordböckerna är eufori en stark lyckokänsla, upprymdhet eller ett lyckorus. De känslorna strömmade runt i kroppen efter Loreens seger.
YIF seger
Det är få saker, förutom handbollsmatcher, som får oss Ystadbor att bli så lyckliga att vi skriker av glädje. Hör själv vilket grymt glädjevrål som utbröt efter Anders Perssons sista straffräddning – Så här firade Ystad semiplatsen efter straffdramat. Hoppas du skruvade upp volymen rejält och återupplevde den oerhört härliga känsla som det här magiska idrottsögonblicket gav oss YIF-fans.

Kanske det händer en sak till som får oss Ysta’bor att bli euforiska under maj månad. Den 14 maj är det nämligen Eurovision Song Contest återigen. Med allas vår egen Frans på plats i Globen. Ysta’pågen kan säkert få oss att uppleva ett underbart lyckorus om han går hela vägen.

Är det ”vinna-eller-försvinna-momentet” som får oss att bli så vansinnigt glada eller katastrofalt besvikna? Vi blir som en tryckkokare med vatten som blir hetare och hetare, för att till sist pysa över rejält. Moment med eufori kan vi få genom idrotten eller musiken. Tur vi är duktiga på både och här i Ystad.

Idrottsupplevelser som den vi fick i 3:e kvartsfinalen är svåra att slå. Man kan bara hoppas att vi inom kort får uppleva något liknande igen. En viktig vinst som får hela Ystad att explodera i glädje och få folket att vilja bada nakna på Österportstorg……

Ni vet vad som händer söndagen den 22 maj. Tummarna skall hållas för att vi då ger euforin ett ansikte igen.

Jörgen Hansson

Klubbchef Ystads IF

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?