Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Karlaby Kro – Tommarp

Av Björn Solfors, 24 april 2016

TOMMARP

Efter nästan tio år på Karlaby Kro gick vägen till en svensk hotellsatsning i exklusiva East Hampton utanför New York.

Nu är det välkända hotellparet Sophie Bonér Hindmarsh och Per Bonér tillbaka på Österlen för en ny storsatsning.

Karlaby Kro

 

2010 höjde hotellparet Sophie Bonér Hindmarsh och Per Bonér, som drivit Karlaby Kro sedan 2002, blicken åt ett helt annat håll. Västerut, närmare bestämt.

De hade redan tidigare fått en förfrågan om att ta över driften på det svenskägda hotellet c/o The Maidstone i East Hampton, som ligger ett par timmars bilfärd från Manhattan. Verksamheten på Österlen – med hotell, spaverksamhet, pool och en prisad restaurang – såldes och tillsammans med de tre barnen inleddes ett nytt, spännande liv på Long Island i USA våren 2011.

”East Hampton är lite som filmen The Truman show. Allt är liksom lite på låtsas, samtidigt som det faktiskt är en alldeles fantastisk plats att bo på. Det är väldigt liberalt och har alltid varit en fristad för konstnärer, musiker, författare och fritänkare, blandat med det republikanskt stenrika och alla amerikanska celebrities som spenderar sina somrar i flipflops och shorts på stränder som är vackrast i världen”, säger Pär Bonér.

Superstjärnor som George Lucas, Sarah Jessica Parker och Jerry Seinfeld, Chris Martin, Jennifer Lopez har alla sommarhus där. Nu blev också en skånsk hotellduo en del av den verkligheten. Inför flytten över Atlanten hade de fått lite hjälp av en annan välbekant, skånsk krögare.

”Jag ringde Clas Peterson, som var med och grundade Godsfinkan. Han och hans familj hade då bott i USA flera år. De hade dessutom tre pojkar i samma ålder som våra barn. Hur funkar det i USA? Vad ska man tänka på när det gäller skolor? Lönen? Han var jättehjälpsam och sa direkt: dubbla lönen! Allt är svindyrt”, säger Per Bonér.

Boutiquehotellet c/o The Maidstone, som ägs av svenskan Jenny Ljungberg, var 2011 helt nyrenoverat med 16 rum och tre stugor i skandinavisk stil och design. Alla rum bär nu namn av skandinaviska personligheter. På menyn finns både räkmackor och köttbullar och gästerna tillbringar givetvis natten i en Hästens-säng. 75 procent av gästerna är svenskar och amerikaner bosatta i New York och 12 procent kommer från Sverige. På så vis var det mesta rätt bekant. Annat blev en ny – och rätt tuff – bekantskap för hotellparet.

”Samhällsklimat är ganska hårt. Du måste vara stark och frisk, annars klarar du dig inte. Och gärna vit, även om ingen säger det rakt ut. Där finns många papperslösa, 50-60 procent pratar bara spanska. De har ingen rätt till sjukvård, ingen pension och minimilöner på fem dollar i timmen. Numera överdricksar jag alltid när jag är i USA: vad ska de annars leva på?”, säger Per Bonér.

De fick tidigt tips från hotellets styrelse att ”det svenska ledarskapet” inte fungerar här. I USA gäller det att peka med hela handen, att aldrig visa sig svag.

”Allt handlar om att klättra. Det blir väldigt tydligt när en servitris till exempel blir supervisor en dag i veckan. Då kommer du i höga klackar, läppstift och du hälsar inte på dina kollegor. Men vi kan inte ändra vår ledarstil, vi är dem vi är. Det tog ett år, men sedan fick vi det att fungera”, säger Sophie Bonér Hindmarsh.

Hotellparet välkomnades med en annan tuff utmaning: För första gången skulle hotellet nu hålla öppet året runt i den typiska sommaridyllen.

”Sommaren är hysterisk, men på vintern händer inte mycket i Hamptons. Precis som det är på Österlen. Säsongsdriften är alltid en utmaning och vårt uppdrag var att öka beläggningen året om”, säger Sophie Bonér Hindmarsh.

Uppdraget lyckades och omsättningen dubblerades till 4,2 miljoner dollar. Framgångsreceptet blev bland annat personliga utskick till kunder, storsatsning på sociala medier och särskilda träffar för exempelvis matbloggare och res bloggare. Men efter fyra roliga år var det dags att packa väskorna igen.

I fjol kände de sig till slut färdiga med utlandslivet och även den här gången var det en ny möjlighet som pockade på uppmärksamhet. När familjen Wachtmeister på Wanås slott, med sin världsberömda konstpark, drog igång planeringen av hotellbygge och en ny restaurang klev Bonérs ombord i utvecklingsarbetet och i januari i år gick flyttlasset till Sverige. Men vägen skulle snart ta en ny, oväntad sväng – tillbaka till skötebarnet Karlaby Kro.

”Karlaby Kro hade hamnat i företagsrekonstruktion. Då bestämde vi oss för att ta tillbaka verksamheten. Båten har styrts rakt upp på land, men vi älskar verkligen det här hotellet och vill göra något åt det. Så just nu måste vi lägga all kraft här för att lyckas”, säger hon.

 I början av december var köpet helt klart och nu har ambitionsnivån skruvats upp. Flera av de 22 rummen har redan målats om, en ny kökschef är på plats och med en större satsning på lokala kvalitetsråvaror, bättre viner och mer vegetariska rätter.

”Vår granne här på landet levererar våra grönsaker. Han knackar på dörren och kommer in med en låda potatis, kålbönor och äpplen, säger Per Bonér och fortsätter: ”Karlaby ska kännas välkomnande, varmt och personligt och kännas tillåtande. Inte så mycket ”går inte” och ”får inte”. Barn är självklart välkomna och hundar får förstås vistas i allmänna utrymmen – En gäst som somnar i soffan här i lobbyn under en filt är faktisk det bästa betyget vi kan få” och vill du äta middag i yogakläder så gör du det”, säger Pär Bonér.

Precis som tidigare lever Karlaby Kro på en mix av privatgäster, företagskonferenser och mindre ledningsgruppsmöten. Spaverksamheten utvecklas med nya behandlingar och bland planerna finns även ett eget gym – gärna ett ute gym på somrarna – och kanske även fler rum.

”Det blir nog lite mastigt med en stor hotellflygel till, men kanske kan vi bygga mindre hus på tomten med exklusiva, enskilda rum.”

Karlaby Kro har återigen öppnat upp med brunch på lördagar och söndagar, vardagsvistelser för par, familjer eller kompisar samt söndagspaket och en fredagsspecial.

”För att vara ett levande hotell så måste man ha öppet”, säger Sophie.

Sedan 2010 hade omsättningen sjunkit från 17 Mkr till runt 11 Mkr och de senaste fyra åren har gått med förlust. Hur ska ni vända trenden?

”Genom att göra saker med hjärtat, vara generösa och genom att ingen gäst någonsin ska lämna oss besviken. Vi har aldrig haft som målsättning att endast tjäna en massa pengar. För att lyckas måste man arbeta med båda hjärnhalvorna och både gasa och bromsa samtidigt. Vi tycker att Karlaby Kro är ett av Österlens finaste hotell. Hon är som en gammal dam med patina. Hon ska vara modern, komplett och vilja förändra sig med tiden”, säger Sophie Bonér Hindmarsh.

Hur känns det att vara tillbaka på skånsk mark igen?

”Med facit i hand var det ett väldigt stort beslut att flytta till USA, men jag skulle absolut göra om det igen. Vi är inte så jätteplanerade av oss. Allt löser sig. Men det gäller att alltid ta vara på chanserna när de kommer och just nu känns det fantastiskt att vara tillbaka och få göra Karlaby till en destination igen”, säger Per Bonér.

Text och foto: Björn Solfors

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?