Senaste inlägg Populäraste inlägg Mer av samma författare

Få senaste inlägg automatiskt

När en födelsedag står i vägen

Av Hans Banke, 24 april 2016

Långt innan grundserien ens var avgjord och IFK Kristianstad hade kopplat det ointagliga greppet om svensk handbolls högsta serie hade tankarna börjat surra i huvudet. Hur ska jag kunna planera en födelsedagsresa till mitten av ett brinnande slutspel? Vad har superdatorn från Sveriges anrika universitet KTH räknat ut för datum på starten av årets gladiatorspel? När ligger det förbannade landslagsuppehållet? Ett störmoment som förvisso gett oss underbar handbollsspänning. Efter noga efterforskning och några bekräftande samtal tar planeringen form. Om IFK vinner tre raka kvartsfinaler kan jag vara borta på fem dagars semester och ändå inte missa en enda batalj i Colloseum. Det är värt ett försök!

Sagt och gjort. Biljetter och hotellrum bokades. New York City, världens häftigaste ställe, låg i kalendern som en liten naggande god pärla att se fram emot. En blinkande påminnelse om att få lämna allt där hemma och bara dra iväg. Njuta av några dagars underhållning, puls och galenskap med min fru. 

När jag skriver detta sitter jag på 10 000 meters höjd någonstans över Canadas norra ödsliga kust. På väg mot Newarks flygplats. Jag är uppkopplad på planets wifi och en märklig känsla infinner sig när jag surfar runt och läser om min kusins framfart i USM, YIF-önskningar om att få bada nakna på Österports torg, IFK’s semifinalschema och ryktena kring Sveriges eventuellt nya förbundskapten. Tankarna svävar iväg och jag inser att jag är helt övertygad om att IFK kommer välja just Ystads IF i semifinalen såvida inte Sävehof vänder på steken och överraskande nog tar hem Lugifajten. Snacket om att det är bättre att välja Lugi för att få en matchserie i bäst av fem har jag inget för. IFK har förlorat i semifinal förr mot Lugi och det bittra minnet har möjligen inte så många spelare i laget men Ola Lindgren bestämmer och han och el Capitan Jepson kommer aldrig glömma det nederlaget. YIF däremot, har de bättre minnen till. De vann premiärmatchen i den coola svarta lådan när arenan invigdes och möjligheten att demontera två megastjärnor som Kim Andersson och Lukas Nilsson ser jag som en större möjlighet än att demolera Sveriges största försvarsmur i form av Milosevic och Wickman Modigh.

Ystads möjligheter då? Glöm aldrig bort att en målvakt som agerar som om han vore Game & Watch -styrd av en finnig tonåring på 80-talet kan fullständigt stänga igen och avgöra en matchserie. Anders Persson i YIF har börjat den här slutspelsresan precis så som klubbchef Jörgen Hansson och alla andra YIF-fans vill. Han och Eurovision-Frans har en sak gemensam, de kan ensamma få Ystadsbor att bada nakna på Österports torg!

När jag kommer hem från the High Line, Book of Mormons, Brooklyns småbryggerier och Central Park -cyklingarna och sätter mig på min hotellsäng i SoHo kommer tankarna vandra tillbaka över Atlanten och hjärtat fyllas av värme. Handbollsslutspel är årets höjdpunkt! Frågan är om New York någonsin skulle förstå den underhållning, puls och galenskap som som vi utsätter oss för? Antagligen! Om någon amerikansk stad kan så är det den… 

Vet ni förresten att New York City har sitt eget handbollslag? NYC Handball. Undrar om handbollare i NYC planerar sina födelsedagssemestrar efter slutspelsschemat?

Hans Banke

Gör handbollspodcasten Bolltroll & Banke

http://bolltrollbanke.libsyn.com 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?