Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Åhus

Av Björn Solfors, 14 maj 2016

Hissbranschen går som bekant lite upp och ner. Men med stora satsningar på utbildning, organisationsförändringar och mer modern design lyckades Åhmans vända den tuffa nedgången 2014.

Samtidigt laddar det 156-åriga familjeföretaget för ett nytt generationsskifte.

IMG_1049

”Hellre hiss upp än trappa ner”, säger Henning Beyer, ägare av Åhmans, och sätter en kopp kaffe på bordet.

Skämtet beskriver faktiskt rätt väl synsättet på familjeföretaget Åhmans, grundat 1860, som numera är Skandinaviens största oberoende specialist på hisskorgar och hissinredningar. Mellan 2010 och 2012 upplevde företaget en riktigt stark tillväxt till följd av en ny skyddsföreskrift: alla hissar i Sverige utan innerdörrar var tvungna att uppgraderas med hissdörrar. 2013 fick en annan regeländring rakt motsatt effekt: Boverket slog fast att det istället räckte med fotoceller som skydd i hissarna. Därmed försvann en stor renoveringsmarknad för Åhmans och på två år sjönk omsättningen från 50 Mkr till cirka 41 Mkr 2014. Men företaget trappade inte ner.

”Då är det en stor fördel att vara ett familjeägt företag. Vi tänker i generationsekonomi, inte i kvartalsekonomi, och jag bestämde mig för att inte säga upp personal”, säger Henning Beyer.

Med minskad produktion frisattes istället tid för andra saker. Organisationen stärktes och förändrades genom utbildningar och personalen kompetensutvecklades – samtidigt som företaget bestämde sig för att börja utveckla produkterna mer offensivt. Efter en snegling mot de senaste trenderna i USA föddes nya premiumhissar, med bland annat mer moderna läderpaneler, rostfria karmomfattningar och digitala skärmar. I en hotellhiss innebär det till exempel att menyerna i restaurangbaren kan presenteras med filmer och rörliga bilder.

”På sikt kan detta också vara en bra plats för reklam. Vi trodde att detta mest var intressant för de finare hotellen, men vi ser redan nu att även bostadsrättsföreningar och kontor med självförtroende satsar på skärmar i sina hissar”, säger Henning Beyer.

Tack vare nysatsningarna kunde nedgången stoppas. Under 2015 visade pilen tvärtom uppåt igen och i år säger prognosen att ordningen snart är återställd med en omsättning på närmare 49 Mkr. Med facit i hand är det enkelt att säga att han gjorde rätt.

”Men det var förstås en chansning. Det känns oerhört obehagligt att stå kvar med en massa kostnader samtidigt som marknaden viker. Men vi använde krisen för att kratta manegen för framtiden. Samtidigt ville jag inte förlora all kompetens i den personal som ska ta över här en dag. Då hade jag sågat av den gren jag sitter på.”

Åhmans startade 1860 som ett lokalt specialsnickeri, men redan 1920 kom de första hissarna in i bilden. I dag levererar Åhmans hisskorgar i både trä, metall och glas och skräddarsyr ofta hissinredningen i detalj efter husets arkitektur när det är dags för renovering och modernisering. Cirka 60 procent hamnar i olika bostadshus i Sverige, Norge, Finland och Danmark, men även kontor, shoppingcenter, sjukhus, tunnelbanestationer, industrier och hotell är stora kundgrupper. Bland annat har företaget inrett hissarna på Grand Hotel i både Stockholm och Oslo och just nu förbereds en leverans på fyra fartygshissar till Hurtigruten i Norge.

”Då blir det förstås ett marint tema på inredningen med mycket mässing. Det är jättekul. För varje specialuppdrag vi får växer vi som företag”, säger han.

I de egna lokalerna bedrivs bland annat metallbearbetning och snickerier och företaget har en egen konstruktionsavdelning. Cirka 15 procent går på export till främst de skandinaviska grannländerna. Näst på tur står Polen.

IMG_1121

”Vi anpassar just nu våra hemsidor och montageanvisningar nu för att kunna öka exporten till norra Europa de närmaste åren.”

25 procent av Åhmans hisskorgar hamnar i nyproduktion, medan 75 procent av verksamheten handlar om modernisering av existerande hisskorgar.

”Allt vi tillverkar är orderstyrt”, säger Henning.

Men företaget, med egna hissutställningar i Stockholm, Göteborg och Åhus, säljer aldrig direkt till slutanvändarna. Företagets kunder är istället auktoriserade hissinstallatörer. Giganten Kone, som själva utvecklar hissteknik, hisskorgar och hissinredningar, är företagets absolut största konkurrent – och största kund.

”Vid nybyggnation sätter till exempel Kone in en naken, enkel plåthiss i huset som först används som bygghiss. När hyresgästerna flyttat in alla möbler kommer vi dit och inreder hissen så att den blir som ny. Kone är duktiga på mycket, men har inte den flexibiliteten som vi små har. Vi tjänar båda på det här samarbetet, samtidigt som vi alltså konkurrerar på andra håll.”

På 1970-talet köpte familjen Beyer Åhmans av grundarfamiljen och 1987 tog Henning Beyer över verksamheten efter sina föräldrar. Efter snart 30 år på vd-posten är det snart dags för sonen Isak att ta över stafettpinnen. 2019 kliver Åhmans av på nästa våning, är det tänkt.

”Jag vet att jag själv så småningom passerar bäst före-datum. Då känns det fantastiskt kul att Isak vill ta över och satsa på det här”, säger Henning Beyer och fortsätter:

”Jag har själv haft enormt stor nytta genom åren av att ha en senior advisor, en person som ställer alla jobbiga frågor och som ser till att man behåller fokus på rätt saker. När Isak blir ny vd fortsätter jag själv som senior advisor i företaget. Att spela golf hela dagarna är ändå inget för mig.”

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?