Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Smakstart för matfestival

Av Björn Solfors, 20 maj 2016

Hälften av all mat som produceras i dag slängs. Det vill Michelinkocken Titti Qvarnström ändra på.

När Skånes Matfestival i Brösarp är tillbaka står allt från matsvinns-cook-a-long och schnippeldisco till massor av smakrika seminarier på menyn.

 

Schnippeldisco, undrar du?

Ja, att det tyska ordet ”schnippel” betyder hacka och knipsa på svenska är en bra ledtråd. Lägger du ihop det med discomusik – som enligt löfte från festivalledningen inte kommer att hacka – har du svaret på frågan.

Ett schnippeldisco är helt enkelt ett kollektivt hackande av frukt eller grönsaker som av olika skäl förvisats från butikshyllorna, allt ackompanjerat till glad musik. Den dansanta och lite humoristiska tvisten bottnar i något som är allt annat än komiskt. Varje år slänger vi cirka 28 kilo mat per person i Sverige. Globalt sett betyder det att vi slänger mat som skulle räcka till att mätta jordens över 800 miljoner hungriga och undernärda magar – fyra gånger om!

Det här har blivit en hjärtefråga för Skånes Matfestival, som fredagen den 20 maj går av stapeln i Brösarp på Österlen.

En som särskilt brinner för den här frågan är stjärnkocken Titti Qvarnström, som i år besöker matfestivalen med en lite annorlunda idé. Till vardags driver hon restaurangen Bloom in the Park, med en stjärna i Guide Michelin, i Malmö. Söndagen den 22 maj ligger däremot kasserade grönsaker från sponsorn City Gross på köksbänken framför henne i Brösarp. Grönsakerna är det inget fel på, däremot har bäst före-datum passerats och enligt lag får butiken inte sälja dem längre. Kan det som egentligen skulle hamna i avfallscontainern förvandlas till högklassig gourmetmat?

Med ett matsvinns-cook-a-long är saken biff.

”Att hälften av all mat som produceras slängs är ett gigantiskt problem. Vi måste bli bättre på att hushålla med maten och ta tillvara på råvarorna. Nu gör vi det på bästa sätt med en äkta Michelinkock”, säger Charlotta Ranert, matfestivalchef.

Under tre fullspäckade dagar, med start i dag, är målet att samla alla matälskare – både konsumenter och producenter – på ett och samma ställe. Just det var också grundidén när Charlotta Ranert för några år sedan av en slump hamnade bredvid krögaren Anders Cedergren på en middag. Anders, som driver Brösarps Gästgifveri & Spa, förklarade att han just hade förvärvat den nedlagda vägstationen och hade tillgång till 27 000 kvadratmeter mark i Brösarp.

Tjugo minuter tog det, sedan var en ny idé född.

”Jag hade just kommit hem från en fantastisk, regional matfestival i England. Vi pratade om vilka enorma möjligheter vi hade här på Österlen och tog i hand på att starta en egen matfestival. Vi är nog lite galna entreprenörer båda två”, säger Charlotta Ranert.

Tack vare Livsmedelsakademin, som nu är festivalarrangör, och Smaka på Skåne kunde idén förverkligas. På plats i år finns 150 aktörer och en ny rekordpublik på 12 000 personer väntas komma. För kunskapstörstande besökare blir det seminarier i Silon om heta mattrender, stadsodling, nudeluppror, kaffe och mycket annat. I Köket, matfestivalens största samlingspunkt, får besökarna bland annat lära sig hur det går till att stycka en gris och hur man tar hand om hönsen hemma i villaträdgården.

skanesmatfestival201527

Titti Qvarnström, och en rad andra kulinariska experter, dyker även upp i Matverkstaden. Här kan besökarna delta i master classes och workshops för att bli riktiga stjärnor i sitt eget kök. Bland annat kommer Årets Kock-veteranen Daniel Müllern att titta i det lokala skafferiet, Dessertmästarna Marie Skogström och Joel Lindqvist överraskar med twistade sötsaker och Karoline och Elenore från SVT:s ”Vegorätt” utvecklar vegomenyn med gröna smakexplosioner. Dessutom kan du brygga eget öl med bryggmästaren Richard Svensson från Österlenbryggarna.

”Jag är stolt så att jag håller på att spricka över årets program”, säger Charlotta Ranert, som samtidigt beskriver Skåne som hela Sveriges vagga för livsmedelsindustrin.

”New York Times listade nyligen Skåne till världens tionde hetaste resmål, främst på grund av maten. Hur häftigt är inte det? Vi har hav och land, slätt och skog, fyra Michelinrestauranger och 900 småskaliga matproducenter. Det finns ingen annan region i Sverige som kan mäta sig med det.”

Den tredje upplagan av matfestivalen, som alltså pågår mellan den 20 och 22 maj,  ska därför ses som ett smörgåsbord med allt som Skåne har att erbjuda, menar Charlotta Ranert.

Kom Hungrig

Något mer att tänka på inför helgen? Jo, en sak till.

”Kom hungrig”, säger hon.

”Hungrig på mat, dryck, inspiration, kunskap, inspiration och innovation.”

 

 

Text: Björn Solfors

Foto: Skånes Matfestival

 

/ FAKTA /

Hela programmet hittar du på skanesmatfestival.se/program.

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?