IFK Kristianstad har för andra året i rad tagit sig till SM-final. Men klubbens framgångar sträcker sig även långt utanför planen.
Med hjälp av ett aktivt företagstänk har den tidigare koncernchefen Nikolas Larsson dubblerat både omsättning och lönsamhet.
62 år dröjde det. Men i fjol fick IFK Kristianstad, efter att ha återtagit rollen som den svenska handbollens stormakt, äntligen höja SM-bucklan igen.
Ikväll får vi veta om det blir en exakt repris av fjolårsfinalen – med en ny vinst mot Alingsås HK.
”Vi ska absolut inte underskatta Alingsås. Men vi vinner. Med sex bollar”, säger klubbchefen Nikolas Larsson inför avgörandet.
Men alla matcher utförs inte på plan. Bakom kulisserna har klubbledningen under de senaste åren samtidigt lyckats vinna fajten mot de röda siffrorna. En resa som tog ny fart genom värvningen av just Nikolas Larsson.
Som vd för Lekolar i Osby byggde han tidigare upp en nordisk koncern med en omsättning som under fem år klättrade från 250 Mkr till en miljard. 2009 klev han av – för att istället kliva ombord i en lokal handbollsklubb med miljonskuld och tom kassa.
”Det är inte av ekonomiska skäl man tar jobbet. Däremot var det en utmaning som inte gick att motstå”, säger Nikolas Larsson, som arbetat heltid för IFK Kristianstad sedan 2010.
Med sig tog han en nysatsning på marknad, försäljning, service och, inte minst, det starka varumärket. Sedan dess har maskoten Krutis blivit något av en lokalprofil, Johan Jepsons regnbågsfärgade kaptensbindel har genererat en nominering till Årets hetero på QX-galan och det orangefärgade publikhavet är återigen omtalat i hela handbolls-Sverige. Ingen av klubbkollegorna i elitserien kommer heller i närheten av publiksnittet, som på drygt fem år ökat från 1 500 till 4 900 personer.
”Vi har kapitaliserat på den orangea färgen, kan man säga, och byggt en social mötesplats med stor bredd och mångfald. Många ideella föreningar går i fällan när de inte har ett företagstänk. Vi kombinerar våra ideella krafter med att satsa på hög kompetens hos våra anställda. Vi kan inte tro att vi ska göra det sämre än ett företag när vi levererar till våra kunder.”
Samtidigt säljer klubben en tacksam produkt, menar han.
”Handboll har högt tempo, tuffa tag, lagom långa matcher och det regnar aldrig.”

Nikolas Larsson, klubbchef IFK Kristianstad. Foto: Björn Solfors
Över 400 företag sponsrar klubben och specialnätverket Club 10, med cirka hundra företagsmedlemmar, riktar sina pengar till nya nyckelvärvningar. Klubben har vågat satsa medialt på reklamradio och tv-reklam och har nu elitseriens mest välbesökta Facebook, Instagram och Twitter-konto. 2014 bildade IFK Kristianstad dessutom ett helägt dotterbolag, som är huvudägare i driftbolaget av Kristianstad Arena.
”Nu kan vi hålla vår kund i handen hela vägen. Vi kan inte skylla på någon annan om inte service och kvalitet är på högsta nivå i arenan. Vår uppgift är att hela tiden skapa ett sug, både sportsligt och eventmässigt, efter att komma tillbaka”
Driftbolaget ansvarar inte bara för två restauranger – med totalt 400 serveringar under match – samt några barer och kiosker under själva handbollsmatcherna. Även ett tiotal årliga evenemang, som till exempel julgalor och konserter, står på programmet.
Vad vet en idrottsklubb om att driva julgalor och humorshower?
”Ingenting. Men vi har en stor organisation där vi breddar oss med rätt kompetenser. Arenabolagets vd Henrik Fröberg har jobbat många år i eventbranschen och är van vid att driva stora arrangemang. Vi har också tagit in krogkunskap genom bröderna Andersson på Bånken, som tillsammans med ICA Maxis Fredrik Rosengren är delägare”, säger Nikolas Larsson.
Utvecklingen har onekligen gett resultat När Nikolas Larsson, tillsammans med sportansvarige Mats Samuelsson, tillträdde i klubbens styrelse 2009 omsatte IFK Kristianstad 8 Mkr – en siffra som i år landar på närmare 33 Mkr. Det egna kapitalet har samtidigt gått från minusnivåer till över 6 Mkr. Dessutom omsätter det delägda driftbolaget Kristianstad Arenabolag cirka 15 Mkr under sitt första, förlängda verksamhetsår. För en handbollsklubb som redan fyllt sin arena till max kan det tyckas svårt att växa så mycket mer.

Nikolas Larsson, klubbchef IFK Kristianstad. Foto: Björn Solfors
Men det hindrar inte en klubbchef att sikta framåt.
”Vi måste hitta ett sätt att lyfta vår handbollsliga ännu mer, få bättre centrala avtal och öka tv-tiden. Både vi och våra partners mår bra av att handbollen syns. Vi är också öppna för en stor nationell eller internationell sponsor till IFK Kristianstad, vilket vi saknar idag. Det skulle ge oss en ännu mer stabil och långsiktig ekonomi”, säger Nikolas Larsson.
Även på kommunal nivå är handbollsmålen högt satta.
”Målet är att göra Kristianstad till Nordens handbollscentrum inom fem år. Samtidigt kan vi som klubb verka som en spännande katalysator lokalt i samhället. Vi driver bland annat ett särskilt integrationsprojekt för ensamkommande flyktingbarn och har ett handbollslag för personer med särskilda funktionsnedsättningar. Som ideell förening är vi poliskt obundna och har inga åsikter om religioner och filosofi. Men vi har en stor tolerans. Vi säger inte nej till någon.”
Just i dag är det dock fokus på andra saker.
Klockan 17.45 går signalen för årets SM-final i mot Alingsås HK i ett fullsatt Malmö Arena.
Text: Björn Solfors
Foto Nikolas: Björn Solfors
Foto IFK-supportrar: Infab Vitamin.
/ FAKTA / IFK Kristianstad
Omsättning: 33 Mkr (prognos 2016). 25,5 Mkr (2015).
Resultat: 1,5 Mkr (prognos 2016).
Ägande: Den ideella föreningen är också helägare till Eventägare i Kristianstad AB. Dotterbolaget äger i sin tur äger 51 procent av Kristianstad Arenabolag AB, som omsätter cirka 15 Mkr.