Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

3 resor till Kroatien

Av Gäst ambassadör, 28 juni 2016

Den som gör en resa har alltid något att berätta – ett känt citat.

Nu ska jag berätta – om inte bara en – utan tre resor till Kroatien.

De två första började på Kristianstad-Österlen Airport – nära – litet och bekvämt.

Den senaste på Landvetter – betydligt större och på längre avstånd från hemorten. Destinationen var dock densamma – Kroatiens norra del. Alla tre gångerna har jag också besökt den fantastiska ön Losinj och jag skulle gärna åka tillbaka dit igen. Vackra små hamnar med fina restauranger och underbar mat. Fisk naturligtvis men också annat gott, samt ett helt klart drickbart lokalt vin, åtminstone i mitt tycke. Transfern från flygplatsen är lång med buss – båt – buss, men helt klart värt det.

Kroatien 164

Flera olika hotell finns att välja mellan och en strandpromenad som sträcker sig runt hela ön. Maj såväl som september har  varit jättefina. Fördelen med eftersommaren är att vattnet är varmare för den som gillar att bada länge.

Det finns en liten fin örtagård på ön som absolut är värd ett besök. Massor med örter som används för att tillverka diverse starka drycker och även tvålar av. Dessutom kan man hälsa på hennes åsna som heter Betty som blivit lite av en lokal kändis.

lavendelcyklar

Efter ett par dagar på den förhållandevis lugna ön, kan det vara på sin plats med lite stadsliv i tex Opatija. En gammal semesterort där hotellen duggar tätt och utelivet är mer märkbart under högsäsong. Samtidigt som att man också här kan promenera längs havet på fina gångvägar och stanna för att bada eller fika när man känner för det. Centrum är inte så stort och hyfsat lätt att överblicka. Ett par vackra parker med fina träd och andra växter är oaser man kan besöka.

Kroatien 0112

För mig är kombinationen mellan ön och den större staden det optimala, jag fick det bästa av båda. Flera seniorer som tidigare varit med håller med mig där.

Kroatien i den del jag besökt är ett otroligt vackert land. Kuperat med en omväxlande natur. Ganska kargt och bergigt samtidigt som salvia och rosmarin växer vilt. Bara kusten och det fantastiskt gröna och kristallklara vattnet är värt en resa. Oavsett om man vill koppla av, vandra, sola eller dansa  – i Kroatien finns det något för alla!

Christina N

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?