Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Klubbkompis – Broby

Av Björn Solfors, 26 januari 2017

Syskontrion Robin, Sandra och Gordon visste tidigt att de ville driva företag ihop.

Men starten blev tuff och först med en särskild soffa från Kina kom syskontrion på rätt spår.

Nu växer möbelföretaget Klubbkompis både på nätet och på fler orter i Sverige.

Soffor, sängar, matgrupper och utemöbler finns bland storsäljarna på Klubbkompis. Men att företaget skiljer sig mot många andra blir tydligt ganska snabbt när man kliver in i företagets outlet och huvudlager utanför Broby.

”Hos oss finns inte en enda rabatt och vi har aldrig rea. Vi kör vårt låga pris redan från början.”

Med en omsättning som i fjol passerade 30 Mkr har företaget etablerat sig på en tuff möbel- och inredningsmarknad. Men allt började med en rätt annorlunda affärsidé 2004.

”Vi hade en idé om att importera saker direkt från Kina och sälja det superbilligt. Det kunde vara allt från cyklar och vattenspel till krukor och ljusstakar. Tillsammans med idrottsföreningar anordnade vi sedan säljträffar ute på idrottsklubbarna. Eftersom det var så billigt tog vi ett litet inträde, där en viss procent gick till idrottsföreningen”, säger Robin Liljegren.

En idé som också förklarar det lite oväntade företagsnamnet Klubbkompis. Men det var svårt att lyfta verksamheten, träffarna krävde massor av jobb och plusresultaten uteblev.

”Vi hade ett stort lager och testade därför att sälja till butiker via återförsäljare. Men det var också svårt, eftersom vi hade ett så blandat sortiment. Vi startade en egen webbshop 2007, men även då spretade sortimentet åt alla håll”, säger Gordon Liljegren.

Det var då Robins privata behov av en billig soffa till sitt hem blev starten på en förändring.

”Jag hittade en soffa i Kina som var bra. Men jag kunde ju inte bara köpa en, utan fick beställa en hel container. Vi la ut en annons på nätet och innan containern ens hade kommit var alla soffor sålda. Men en behöll jag själv”, säger Robin Liljegren.

Med den storsäljande soffan som grund har företaget sedan 2009 utvecklats till ett växande möbel- och inredningsföretag med både nätförsäljning och en egen outlet med tillhörande lager hemma i Broby. Att lokalerna ligger precis utmed riksväg 19 – som några mil längre fram passerar ett hyfsat känt möbelvaruhus – har sina fördelar.

”Många som är på väg till eller från IKEA i Älmhult stannar även här hos oss. Ofta har de ju redan släpet med sig”, säger Sandra Liljegren.

När företaget föddes var Robin bara 21 år gammal, Gordon 18 år och Sandra 14.

”Jag började inte arbeta på riktigt i företaget förrän jag gick ut gymnasiet, men jag minns att jag tidigt åkte runt med min rosa moped och delade ut reklam om våra säljträffar”, säger Sandra.

Mopeden är borta – numera har företaget istället egna lastbilar som sköter varuleveranserna.

”Mycket går sönder när du transporterar varor med andra, vilket innebär mycket reklamationer. Det blir billigare för oss att köra ut varorna själva och vi behöver inte lägga en massa tid på skadehantering”, säger Gordon Liljegren.

Nischen är fortfarande lågt pris, samtidigt som legoproduktionen i länder som Kina, Malaysia, Ukraina och Litauen också har kompletterats med egen design och produktutveckling. Sortimentet växer konstant och kunskapen att handla med utländska tillverkare sitter mer eller mindre i generna. Närmaste granne med Klubbkompis är nämligen företaget Glentons, som säljer idrottspriser och som drivs av trions pappa och farbror.

”Vi är uppvuxna med företagande och har haft mycket nytta av Glentons alla kontakter i bland annat Kina. Man behöver kontrollera allting väldigt noga när man producerar där och sålla bort alla leverantörer som inte platsar.”

Samtidigt siktar Klubbkompis nu på en starkare tillväxt och tänker därför etablera sig på fler orter runtom i Sverige. Hösten 2015 togs ett första stort steg i den planen med 2 400 nybyggda kvadratmeter butik och lager i Falköping.

”När det gäller möbler är kunderna öppna för att åka en bit med bil, därför ville vi inte etablera nästa butik för nära Broby. Inom några år hoppas vi kunna öppna nästa butik, men var det blir vet vi inte ännu”.

Expansion kostar pengar och etableringskostnaden syns också i företagets minusresultat för 2015. Men tack vare tidigare byggkunskaper blev ändå prislappen på Falköpings-satsningen låg. Robin har till exempel själv snickrat kassorna i Falköping och Gordon har ansvarat för armering och gjutning.

”Vi har inte tagit en totalentreprenad, utan har lagt ut alla delar för sig. Vi har startat upp den här butiken flera miljoner kronor billigare än vad experterna från början sa att det skulle kosta. Med vår affärsidé kan vi inte ha för höga kostnader”, säger Gordon Liljegren.

Butiken i Falköping blev snabbt lönsam och har inte heller stulit kunder från Klubbkompis nätförsäljning. Tvärtom ökar även den. Expansionen innebär att omsättningen klättrar uppåt, samtidigt som ägartrion nu tagit chansen att bygga en mycket starkare organisation.

”Med verksamhet på flera ställen kan vi själva inte längre finnas på plats överallt. Vi har fler utleveranser och fler lagerställen än förut och behöver ordna ett helt annat flöde på hur varorna ska komma in och ut. Vi har därför fått bygga en ny struktur i företaget och även tagit fram arbetsmanualer till den nya personalen”, säger Robin Liljegren.

”Nu har vi fått så bra struktur på det nya stället att vi måste införa det här hemma i Broby också”, säger Gordon Liljegren.

 

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?