Senaste inlägg Populäraste inlägg Mer av samma författare

Få senaste inlägg automatiskt

Några timmars riddarromantik

Av Annette Hermansson, 25 maj 2017

Emellanåt infinner sig lusten att grotta ner sig i vår historia och nyfikenheten i att få veta mer än det som står i historieböckerna. Att gå på museum har sin charm, men att uppleva det mer nära inpå som vid besök på slott, borgar och fästningar har sin alldeles egen tjusning.

Vi har så mycket historia att ta del av här i Skåne och just denna dag tog jag med mig familjen ner till Simrishamn för att upptäcka Glimmingehus.

glimmingehus 10
glimmingehus 2

glimmingehus 8

Vi var inte pålästa om borgen innan besöket, vilket heller inte gjorde något då både information och en fantastisk utställning fanns på plats.

I utställningen kunde vi följa de olika tidsepokerna och den visualiserade fint både ägarna och tjänstefolkens liv på Glimmingehus. Historien framställdes också på ett lättförståeligt och barnvänligt sätt.

glimmingehus 9

Vi fick veta att Glimmingehus är Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Den tillhörde länge ätten Rosencrantz, men ägs sedan 1924 av staten.

Många föremål har grävts fram vid borgen och som visar den lyx familjerna på Glimmingehus omgav sig med. Några av de dyraste föremål som gick att köpa i Europa.

glimmingehus 7

Dagens höjdpunkt var såklart att få kika in i varenda vrå i borgen. Att få en liten glimt i hur det kan ha varit ”förr i tiden” och få chansen att fantisera om hovlivet med fest och nöje. Inuti borgen kunde man också se tecken på rikedom som man hade då och det var t ex varmluftskanaler i väggarna och bänkar i fönsternischerna. Senare försvann lyxen och ett hårdare storbondeliv levdes på gården.

glimmingehus 6

glimmingehus 5

Huset har en märklig historia – i knappt 50 år var det en praktboning åt den danska högadeln, i 400 år användes huset som magasin och under de senaste 150 åren har Glimmingehus varit ett favorit­ objekt för medeltidsforskarna. Forskarna anser fortfarande att Glimmingehus är en gåta.

glimmingehus 4

Barnen tyckte det var en riktigt spännande dag. Vi valde att gå runt i borgen på egen hand men man kan också boka guidad visning. Alla visningar på Glimmingehus är familjevisningar och därmed barnvänliga.

Jag tar med mig minnet av detta besök och kommer garanterat göra ett återbesök när borgen bjuder på en massa olika evenemang under 2017.

Håll utkik! /Annette

glimmingehus 1

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?