Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Lekoseum – Massor av lek blandad med färgsprakande historia!

Av Mia Croon, 10 november 2017

Oktober månad kom även detta året, inte helt otippat, men ovanligt fort och jag var inte helt förberedd.. Precis som föregående år betydde oktober även skollov, göranågotextraroligt lov, lekafrånmorgontillkväll lov.. När önskemålen om att göra något ”vi inte brukar göra” kom från den skollediga sjuåringen tog jag fram ett färgsprakande ess ur rockärmen – Lekoseum i Osby!

Vi har varit på Lekoseum ett par gånger tidigare och vi tycker så mycket om det! Dottern för mängderna av möjlighet till lek, jag, bl.a., för att kunna leka tillsammans med henne, med saker jag själv kommer ihåg från min egna förskoletid i början av 80-talet. Sann nostalgi!

Leken börjar redan utanför entrédörrarna där en mindre lekplats är uppställd, under tak, vilket var extra välkommet vid vårt besök då regnet öste ner. Väl innanför dörrarna väntar två våningar och en avställd tågvagn sprängfyllda med lek och fina utställningar som inspirerat barns lek sedan tidigt 1900-tal och framåt genom århundradet.

20171029_104134  20171101_092721  20171028_115435

Beroende på ålder kan barnen bl.a. leka i det stora, gedigna, trähuset med olika rum som ligger precis bredvid den kombinerade entrén och fikastället. I huset bor det stora dockor som tycker om att bjudas på fika i husets kök, bli lekta med, bli lästa för och nattade i husets sovrum. De kan även leka med den stora tågvärlden som byggts upp, göra knasiga miner i roliga speglar som gör att de ser ännu mer knasiga ut, leka titt-ut i ytterligare ett trähus, tävla i BRIO´s klassiska Labyrintspel eller bygga med klossar och diverse leksaker på någon av de mindre lekstationer som finns på behändiga avstånd i lokalen. De kan ta på sig sina skor och gå ut till den avställda tågvagnen och insupa äkta tågmiljö samtidigt som de kan trycka igång och fascineras över ett par tågbanor från Märklin, spela SEGA spel, titta på den stora Barbie-samlingen bakom glas eller leka med Barbie i hennes hus.

20171101_093042  20171101_092641  20171029_104848  20171101_092752

Som om detta inte räcker är det faktiskt så att tomten har sin verkstad i källaren hos Lekoseum! Jo det är sant! En trappa, eller hissvåning, ner ligger tomtens verkstad! Där jobbar tomten och hans nissar året om i sin rörliga utställning för att hinna ge barnen deras julklappar på julafton! Önskelistor finns att få i entrén, och kan lämnas i tomtens egna postlåda. Det är sådär lagom, spännande mörkt att komma ner i tomtens verkstad och många ”oh”, ”wow” och ”titta” hörs i dunklet. Vi vuxna går omkring med ett leende och myser. Själv kommer jag såväl ihåg hur roligt jag tyckte det var med ”levande” figurer när jag var liten, och på något sätt känns det skönt att många barn fortfarande blir sådär spänt glada och lite pirriga när de får kika in i något som ”Tomtens verkstad” på Lekoseum. Att de inte redan sett allt och vet hur allt fungerar trots relativt unga år.

20171101_090829  20171101_093132

I tomtens källare finns det också ett filmrum där barnen kan sitta och titta på film en stund, och i tomtens kök finns det ett stort lekbord fyllt med BRIO´s träbyggsats BRIO Mec/BRIO Builder från 1960-talet. Det är bara att sätta igång att skapa och det finns plats för såväl stora som små konstruktörer kring det avlånga bordet! Tomtemor har också varit vänlig nog att skriva upp sitt recept på makens favoritgröt, och då vi lackar mot jul passade jag såklart på att fotografera det. Tänk att kunna bjuda på äkta tomtegröt på julafton!

20171101_090908  20171028_122350

Som sista aktivitet gick jag och dottern tillsammans och tittade på de färgsprakande, härliga, vackra träleksakerna i de olika montrarna! Lekoseum har verkligen lagt sig vinning om att måla fina kulisser som gör dessa tidslösa kvalitetsleksaker rättvisa! De flesta leksakerna har en skylt med året de tillverkades på, och det är intressant att se vilka leksaker som gjordes ex. de åren mina föräldrar föddes, eller vilka leksaker de kan tänkas ha lekt med när de var barn. Det var roligt att kunna visa dottern de leksaker hennes morföräldrar är uppväxta med och höra hennes tankar och åsikter kring dem, de är ju till stor del så olika från hennes egna leksaker.

20171029_104343  20171029_104517  20171029_104254

I bilen på väg hem, efter det obligatoriska besöket i Lekoseums egna leksaksbutik som ligger ett par hundra meter längre ner på gatan, satt jag och funderade på dagen. På hur roligt det var att kunna göra detta för och med dottern, att kunna bjuda på obegränsad lek i en trygg miljö, att kunna ge henne lite perspektiv och kunskap om hur leksaker utvecklats från tiden hennes morföräldrar var i samma ålder som hon är nu och inte minst att kunna dela leken med henne, på hennes villkor där hennes fantasi och ideér fick styra! Tänk vilket enormt värde lek har för barn i utveckling – och för oss vuxna att få dela den med våra barn!

Jag avslutar med att dela med mig av ett recept jag såg nere i Tomtens Verkstad. Det är egentligen ett recept för en riktig BRIO-leksak, men jag tycker det kan appliceras på livet självt!

  1. Tre mått drömmar
  2. En nypa fantasi
  3. Två mått glädje
  4. Strössla av lärdom
  5. Toppa med en handfull magi


Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?