Det lackar mot jul!
Denna min favorithögtid när min familj samlas, äter gott och alldeles för mycket och umgås utan måsten och tidspress och då allra helst framför granen-min personliga symbol för gemenskap, glädje, lugn och ro!
När jag var barn tog mina föräldrar alltid med mig till en granodlare långt ut i skogen där vi högg den gran vi tyckte allra bäst om. Ljuva minnen som också innehåller frostnupna tår, varm choklad, en och annan oenighet som löstes med tidigt kompromissande, men framför allt glädje, spänning och mycket mys!
Tyvärr har jag, och säkert många med mig, rationaliserat bort denna barndomens glädjedag med att köpa min gran ”nere på macken”.
När nu julen började närma sig detta året funderade jag på varifrån granarna som säljs just ”på macken”, på stormarknader eller hos andra återförsäljare numera kan komma ifrån och efter lite sökande visade det sig att vi har Sveriges största leverantör av julgranar bara 15 km från där jag bor! ”Gunnars Granar” i byn Norrlia.
Jag ringde helt sonika dit och frågade om de tar emot studiebesök av en nyfiken ambassadör från HjärtaKID, och det gjorde de gärna!
”De” visade sig vara Gunnar Göthner och hans fru Bodil, och de tog emot på en av sina många julgransodlingar en förmiddag i november.
Gunnar tog med mig på en fascinerande rundvandring i granodlingen och aldrig hade jag väl trott att det låg så mycket kunskap, omsorg, hårt arbete och kärlek bakom den gran vi relativt lättvindligt köper oss i lagom tid innan jul.

”Gunnars Granar” har funnits i branschen sedan 1982 och det första jag fick lära mig var att de är specialister på kungsgran men även har stor odling av vanlig gran. Gunnar berättade att det är bara vi i Sverige som kallar kungsgran för just kungsgran. I övriga Europa heter den Nordmannsgran. Begreppet kungsgran är skapat av journalister på 80-talet och historien bakom är i korthet som följer: År 1982 skänkte Domänverket (idag SVEASKOG) en stor vacker gran till Kungliga Slottet i Stockholm för första gången. När granen överlämnats skickades det ut pressmeddelanden och fotografier kring detta för uppmärksamhet att nu fanns de första svenska Nordmannsgranarna att skörda. Året efter upprepades detta och journalisterna skrev återigen att kungen mottagit en vacker Nordmannsgran. Tredje året skedde samma sak med förändringen att journalisterna skrev att jägmästarstudenterna levererat en vacker kungsgran till Kungliga Slottet i Stockholm. Begreppet ”kungsgran” hade fötts och traditionen att leverera granar håller f.ö. i sig än idag.
Ett axplock av vad jag mer fick lära mig:
- 95% av granarna säljs vid 2 m. höjd. Det är den höjd vi svenskar generellt föredrar, men alla storlekar kan fås, från små granar till stora granar på upp till 10 m.
- Granarna trimmas och klipps, för hand, från tidiga år så att de vid försäljning ska ha önskad form.
- Grantoppen regleras, för hand, för att granen ska få en mer harmonisk tillväxt och bli tätare.
- Grantoppen är oerhört ömtålig. Det räcker att en liten gulsparv (väger ca 30 gram), sätter sig i toppen för att den ska fördärvas och då kan granen bli ful och osäljbar. Därför låter Gunnar somliga av dessa fördärvade träd vara kvar i odlingen så att fåglarna kan sätta sig i dem och markera sitt revir, snarare än att de väljer en fin gran.
- Olika länder kan föredra olika former på granen. Ex: I Schweiz vill man gärna ha levande ljus i sina granar så de vill ha buskiga, yviga granar, inte granar där grenarna ansats för att granen ska få en smalare form.
- Färgglada etiketter i toppen på granen visar vilken sorts gran den är, vilken kvalitet den har eller vilken form den har. Ex: Prima gran, standard gran, slottskvalitet, smal gran etc. Etiketternas utseende och vad de betyder är individuella och egendesignade av varje odlare.
- En bra växtsommar är lika med en dålig badsommar. En bra växtsommar ger tjockare, kraftigare barr och en frodigare gran medan en torr sommar, bra badsommar, ger mindre barr och mindre tillväxt.
- En växtsäsong räknas från det att vädret bjuder på +6C, då börjar granen leva och andas, till ca. september månad när temperaturen sjunker. De varma höstarna och förvintrarna vi har haft på sistone kan ställa till det inför huggning och leverans av granarna inför jul.
- ”Gunnars Granar” påbörjar huggning av beställda granar tidigast en vecka före önskad leverans, så man förstår att det är bråda tider nu!
- Det finns tre storlekar på nätstrumpan som träs kring granen. Detta för att alla granar i olika storlekar ska kunna skyddas och för att minimera skaderisken. Hanteringen blir också enklare, samt så tar de mindre plats på pallarna vid leverans.
- Pallarna som används är av vanligt trä, viktigt dock att sidorna är gjorda av norrlandsvirke för hållbarhet och stabilitets skull. Ca 80 st. kungsgranar alt. 110 st. vanliga granar får plats på en pall.
- En granodling avvecklas på ca 12 år, ”Gunnars Granar” arbetar långsiktigt och planterar ca 90 000 nya granplantor per år. Stubbarna fräser man bort och de nya granarna planteras för hand eller med maskin.

På promenaden ner från odlingen berättade Gunnar att de även producerar en egen öl med smak av granskott! Tanken föddes en Valborg för några år sedan då Gunnar och en vän i grannbyn Degeberga suttit och funderat på om man inte kunde krydda brännvin med granskott-det gick ju att krydda med så mycket annat. De hade lagt i olika mängder granskott och låtit det stå och dra i olika antal dagar, och samtliga slutresultat hade varierat från gott till vidrigt och det var inte bra nog. Tanken utvecklades till att det kanske skulle kunna gå att göra öl istället? Efter lite experimenterande på området visade det sig att det som gällde var att använda sig av ett vanligt öl och sedan krydda det med granskott. Att göra ölet med granskottssmak från noll fungerade inte då det bestod av för lite socker och de fick inte till en jäsning. De producerar nu en lager tillsammans med Klackabackens Bryggeri och det känns ju fräscht och nytänkande att kunna använda de avnupna skotten från julgranarna till en god dryck, kanske att servera till julbordet, i samarbete med ett lokalt bryggeri, samtidigt som vi får våra drömmars julgran!
