Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Var kommer julgranen från?

Av Mia Croon, 8 december 2017

Det lackar mot jul!

Denna min favorithögtid när min familj samlas, äter gott och alldeles för mycket och umgås utan måsten och tidspress och då allra helst framför granen-min personliga symbol för gemenskap, glädje, lugn och ro!

När jag var barn tog mina föräldrar alltid med mig till en granodlare långt ut i skogen där vi högg den gran vi tyckte allra bäst om. Ljuva minnen som också innehåller frostnupna tår, varm choklad, en och annan oenighet som löstes med tidigt kompromissande, men framför allt glädje, spänning och mycket mys!

Tyvärr har jag, och säkert många med mig, rationaliserat bort denna barndomens glädjedag med att köpa min gran ”nere på macken”.

När nu julen började närma sig detta året funderade jag på varifrån granarna som säljs just ”på macken”, på stormarknader eller hos andra återförsäljare numera kan komma ifrån och efter lite sökande visade det sig att vi har Sveriges största leverantör av julgranar bara 15 km från där jag bor! ”Gunnars Granar” i byn Norrlia.

Jag ringde helt sonika dit och frågade om de tar emot studiebesök av en nyfiken ambassadör från HjärtaKID, och det gjorde de gärna!

”De” visade sig vara Gunnar Göthner och hans fru Bodil, och de tog emot på en av sina många julgransodlingar en förmiddag i november.

Gunnar tog med mig på en fascinerande rundvandring i granodlingen och aldrig hade jag väl trott att det låg så mycket kunskap, omsorg, hårt arbete och kärlek bakom den gran vi relativt lättvindligt köper oss i lagom tid innan jul.

20171108_102933  20171108_104110  20171108_105016

”Gunnars Granar” har funnits i branschen sedan 1982 och det första jag fick lära mig var att de är specialister på kungsgran men även har stor odling av vanlig gran. Gunnar berättade att det är bara vi i Sverige som kallar kungsgran för just kungsgran. I övriga Europa heter den Nordmannsgran. Begreppet kungsgran är skapat av journalister på 80-talet och historien bakom är i korthet som följer: År 1982 skänkte Domänverket (idag SVEASKOG) en stor vacker gran till Kungliga Slottet i Stockholm för första gången.  När granen överlämnats skickades det ut pressmeddelanden och fotografier kring detta för uppmärksamhet att nu fanns de första svenska Nordmannsgranarna att skörda. Året efter upprepades detta och journalisterna skrev återigen att kungen mottagit en vacker Nordmannsgran.  Tredje året skedde samma sak med förändringen att journalisterna skrev att jägmästarstudenterna levererat en vacker kungsgran till Kungliga Slottet i Stockholm. Begreppet ”kungsgran” hade fötts och traditionen att leverera granar håller f.ö. i sig än idag.

Ett axplock av vad jag mer fick lära mig:

20171108_104618  20171108_104318  20171108_110458  20171201_094653

På promenaden ner från odlingen berättade Gunnar att de även producerar en egen öl med smak av granskott! Tanken föddes en Valborg för några år sedan då Gunnar och en vän i grannbyn Degeberga suttit och funderat på om man inte kunde krydda brännvin med granskott-det gick ju att krydda med så mycket annat. De hade lagt i olika mängder granskott och låtit det stå och dra i olika antal dagar, och samtliga slutresultat hade varierat från gott till vidrigt och det var inte bra nog. Tanken utvecklades till att det kanske skulle kunna gå att göra öl istället? Efter lite experimenterande på området visade det sig att det som gällde var att använda sig av ett vanligt öl och sedan krydda det med granskott. Att göra ölet med granskottssmak från noll fungerade inte då det bestod av för lite socker och de fick inte till en jäsning. De producerar nu en lager tillsammans med Klackabackens Bryggeri och det känns ju fräscht och nytänkande att kunna använda de avnupna skotten från julgranarna till en god dryck, kanske att servera till julbordet, i samarbete med ett lokalt bryggeri, samtidigt som vi får våra drömmars julgran!

20171108_111637

 

 

 

 

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?