Senaste inlägg Populäraste inlägg Mer av samma författare

Få senaste inlägg automatiskt

Några tankar kring nyårslöften

Av Annette Hermansson, 6 januari 2018

Vi har passerat nyår och är nu några dagar in på det nya året. I media har det, även i år, stått en hel del om nyårslöften. Jag reflekterar över att det allt för ofta står om ursinnig självförbättring, om att bli smalare, klokare, mer vältränad eller en jäkel på att prata ett nytt språk. Väldigt sällan lyckas man hålla dem och kanske är det för att många nyårslöften tycks utgå ifrån premissen att man inte riktigt är bra nog som man är. Många nyårslöften är avgivna av en självkritisk del av sig själv. Vad händer i dig när nyårslöftena inte ens tagit fart i februari eller mars?

Jag älskar nyårsafton och jag har också i unga år gått i fällan och avgivit många löften och väldigt sällan lyckats hålla dem. Många löften kanske också kastades ur mig vid tolvslaget bara för att och väldigt ofta utifrån en utseendefixering. Med åldern kommer väl förhoppningsvis förståndet och nu ser jag hellre nyårsafton som en dag att verkligen reflektera över det gångna året, både gott och ont. Att sitta ner en stund och skriva ner det som varit bra respektive dåligt. Du lär hålla dina så kallade nyårslöften betydligt bättre om du gett dem lite eftertanke och ser till att de blir nedskrivna. Jag lever och jobbar alltid efter olika målsättningar, både privat och i arbetet och på kort och lång sikt. Att sätta delmål och utvärdera efter hand (inte bara på nyårsafton) är a och o för att veta om jag är på rätt spår utifrån det jag, eller familjen eller arbetet vill förverkliga.

Dock ser jag alltid till att vara förlåtande mot mig själv även om något inte blivit riktigt som jag tänkt mig. Acceptera och kämpa vidare. Jag ger mig en ny chans helt enkelt eller så släpper jag det bara. Ingen mår bra av grubblande. Förutsättningarna att förverkliga målen kan snabbt ändras men allt som oftast tror jag bara att brickorna behöver placeras om lite för att få ny kraft. Jag försöker också att ge mig själv uppskattning och pepp under hela året och inte bara kring nyår. Tempot som vi lever i idag gör att man lätt glömmer bort att stanna upp, reflektera och visa uppskattning. Viktigt är ge dig själv uppskattning och beröm men också att ge dem i din närhet samma sak. Det tycker jag är ett gott nog nyårslöfte (eller mål) för 2018. Vad tycker du?

God fortsättning! /Annette

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?