Senaste inlägg Populäraste inlägg Mer av samma författare

Få senaste inlägg automatiskt

Sikta mot toppen

Av Malin Bolte, 24 mars 2018

Från Kebnekaise mot Mount Everest

Daniel startade med Kebnekaise, 2097 m, med sin lillebror Sebastian och kände direkt att han måste han få uppleva känslan igen. Känslan av att klara av att lyckas med sitt mål.

WOW, det var verkligen länge sedan jag kände en sådan stor inspiration av någon annans prestation. Daniel Åkerman du äger. Har aldrig gått in i detalj vad det innebär att bestiga Mount Everest men nu vet jag. Nu förstår jag verkligen hur galet det är. Mount Everest är 8848 m och det är ingen självklarhet att man lyckas. Mount Everest accepterar liksom inte misstag.

 

Dröm och målsättning

Daniel beskriver skillnaden mellan dröm och målsättning. Drömmar förblir ju faktiskt bara drömmar om man inte gör en ”affärsplan” av sina mål. David satte ett datum, 5 år framåt i tiden, april 2016. Helt ”enkelt” man har en idé som man sätter en tidsram på, gör en vägkarta och drömmen börjar bli en målsättning. Daniels tips är att ha fokus på delmål, fira och sedan gå vidare mot nästa delmål för att successivt närma sig det stora målet. Att fira ger drivkraft. Stora mål som att bestiga Mount Everest är svåra att förstå för andra och kanske tom för sig själv, säger Daniel.

Daniel behövde träna teknik och höjdträning på olika sätt för att förbereda sig för det stora målet. Han besteg olika berg i världen bara för att träna och göra sig redo. Hans Mount Everest ”affärsplan” var 5 år och många berg bestegs innan han var redo, delmål för delmål betades av.

 

Mot målet

2016 bar det iväg mot Nepal. Att packa till Mount Everest innebär att allt, varje detalj har ett unikt syfte. Inget onödigt kan packas ner. När de väl landat på den fullständigt galna flygplatsen, Lukia börjar det närma sig. Lukia är en av världens farligaste flygplaster pga sin korta landningsbana och berg runt om. Äventyret startar i äkta hard core stil.

Daniel tar sin sista dusch på 3 månader och gör sig redo för sin utmaning. Expeditionen startar med att träna upp och ner 1000-tals meter för att göra kroppen redo för den stora utmaningen, Mount Everest 8848 m.
”Väderlucka”

Base camp ligger på 5400 m och här väntar man på att ”väderluckan” kommer. Dvs då vädret tillåter att starta sin klättring. På denna höjd blir man lätt sjuk och bara en lite hosta kräver antibiotika direkt. Många A-personligheter är samlade på ett och samma ställe och har en sak i huvudet, nå sitt stora mål. Här bor man i tält och allt fryser som är runt om. Man startar sin klättring på natten eftersom starten, ”Isfallet”, är den farligaste delen eftersom den rör sig mkt. Daniel berättar att laviner går hela tiden och till slut brydde han inte sig utan bara lyssnade på musik. Jisses det finns olika grader att hantera tuffa situationer.

images

Mot toppen

Efter diverse testrundor och när ”väderluckan” visar sig är det dags att ta sig mot olika Camp som finns på vägen. På Camp 3, 7000 m sover man med syrgas. Här sker dödsfall bara pga att folk går ut ur sina tält. Det är så brant att man trillar om man inte är uppmärksam och har utrustningen på sig. Det är så brant att jag inte fattar hur man kan tälta där. Solen är också så stark att man inte kan ta av sig solglasögonen. Man blir blind på några minuter. Sedan är det dags mot Camp 4, Dödszonen, här bryts kroppen ner. När det är dags för Daniel att nå toppen avbryter de övriga grupperna pga dåligt väder. Daniel ber om tillstånd att göra ett försök tillsammans med 2 sherpas. Han fick grönt ljus att testa.

Unknown

 Jag frös nästan ihjäl

Att se filmen när Daniel kommer upp till toppen är helt fantastisk. Så mycket slit för att ta sig upp 8848 m till 40 minusgrader och blåst. Väl uppe på toppen tar han upp en skylt med Tosteberga på och en svensk flagga. Så coolt, jag ryser och tänker bara på hur j-vla kallt det måste vara om händerna. Daniel berättade att det var så kallt att han bokstavligen höll på att frysa ihjäl. Han nådde sitt mål helt enligt hans ”affärsplan”. Vilken galen, modig och målmedveten hjälte. Väl uppe på toppen ska man ta sig ner också och Daniel visste att 80 % av dödsfallen sker på nervägen. Så att släppa fokus för att man nått toppen är inte aktuell.

Han gjorde det, han siktade mot toppen och nådde sitt mål Mount Everest. Imponerad och tacksam att få tagit del av denna storytelling. Daniel you rock mountain high!

 

Ord på vägen från Daniel
Gör dina drömmar till mål
Gör en affärsplan
Våga testa gränserna, det är inte ett misslyckade förrän du ger upp!
Inget är omöjligt
Inget är gratis

Stort tack till Martin Bengtsson och Christian Åkesson som står bakom arrangemanget av föreläsningen. Hannas Kitchen bjöd på nyttig och god kaka efter föreläsningen

Skulle också vilja bestiga Mount Everest men för mig förblir det nog bara en dröm…./Malin

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?